Na het volgen van twee zeer interessante cursussen over houding gerelateerde problemen aan de wervelkolom bij met name opgroeiende kinderen -gegeven door Dr. P. van Loon, orthopedisch chirurg bij kliniek Care to Move in Deventer- ben ik nu lid van Houding Netwerk Nederland!

Houding Netwerk Nederland heeft ten doel: het geven van voorlichting over het belang van een goede houding en een gezonde ontwikkeling van het bewegingssysteem, het ontwikkelen en uitvoeren van preventieprogramma’s voor problemen van het steun- en bewegingsapparaat, en het uitvoeren van onderzoek ter voorkoming van rug- en houding gerelateerde problemen.

Waar tot de jaren zeventig nog voldoende kennis over een correcte houding en juiste lichaamsoefeningen aanwezig was, is er de afgelopen 20 tot 30 jaar, met name door bezuinigingen, nauwelijks meer aandacht besteed aan de oorspronkelijke houding- en bewegingsleer. Docenten op school of sportverenigingen besteden er weinig tot geen aandacht aan, en sinds 2014 screent de GGD/JGZ niet meer op o.a. het ontstaan van scoliose of andere houdingsafwijkingen. Jammer!, want juist in de tienerjaren maakt het skelet een sterke groei door, en wordt de basis gelegd voor de houding als volwassene. Het gevolg van dit gebrek aan screening is dan ook een forse toename van nek- en rugklachten bij opgroeiende kinderen, en een toename van het aantal sportblessures. Tevens zien we steeds vaker deformiteiten aan de wervelkolom bij adolescenten, die we vroeger pas zagen bij 60-jarigen!

Dus: heb je vragen over de houding van je opgroeiende kind/puber? Neem contact op via e-mail, of bel: 06-45454958.