Iedereen heeft wel eens hoofd- of nekpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Maar soms kunnen deze klachten het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De klachten blijven terugkomen of krijgen zelfs een chronisch karakter. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn.

Met name (spier)spanningshoofdpijn, ook wel ‘tension headache’ genoemd, is met behulp van een oefentherapeut positief te beïnvloeden.

De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders naar de nek en het hoofd lopen. Deze verhoogde spierspanning kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress of slaapproblemen, maar vaak speelt een belastende (werk)houding ook een belangrijke rol. Met name een onjuiste stand van schouders, nek of hoofd kan de spierspanning in het nek-schoudergebied onnodig laten oplopen.

De oefentherapeut kan helpen door u bewust te maken van uw (werk)houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten.